Obsah stránky

Bousínská lípa v soutěži Strom roku 2024

čtvrtek, 22. srpen 2024 | AKTUALITY
Během II. světové války bylo 33 obcí Drahanska určeno k zániku. Vystěhováno bylo 18,5 tis. lidí. Bousínská lípa je symbolem návratu a obnovy zničených vesnic. Můžete pro ni hlasovat.

Kdo, proč a koho vystěhoval?

Vojenský výcvikový prostor Dědice vznikl už v roce 1935. Po vyhlášení Protektorátu Čechy a Morava musela prostor československá armáda předat Wehrmachtu. V roce 1940 padlo rozhodnutí o zásadním rozšíření. A tak přišlo vystěhování. Jednalo se celkem o 33 obcí s více než 18 500 obyvatel. Po ukončení války měl být prostor osídlen německým obyvatelstvem. Došlo by tak k vytvoření koridoru propojujícím německé ostrůvky v okolí. Morava by byla rozdělena na části a německý koridor postupně rozšiřován až k „úplné germanizaci prostoru i lidí".

Obce určené k zániku (viz mapka níž)

Rychtářov, Lhota, Pařezovice, Opatovice, Hamiltony, Radslavice, Radslavičky, Zelená Hora, Podivice, Studnice, Odrůvky, Otinoves, Hartmanice (dnes Niva), Nové Sady, Březina, Drahany, Bousín, Repechy, Rozstání, Hamry, Lipovec, Senetářov, Rogendorf (dnes Krasová), Molenburg (dnes Vysočany), Marianín, Kulířov, Jedovnice, Housko, Kotvrdovice, Baldovec, Krásensko, Podomí, Ruprechtov

Týká se to i vaší rodiny?

Vystěhování Drahanska se týkalo 18 500 lidí. Znáte nějakého pamětníka? Máte doma nějaké dokumenty či předměty, které se k té době vztahují? Moravské zemské muzeum ve spolupráci s obcí Bousín a sdružením Barvínek z Podomí hledá zdroje informací. Ozvat se můžete přes dotazník

Chcete vědět víc?

Poslechněte si pořad ČR Olomouc (vysíláno 5. 5. 2024), koukněte na záznam jedné z regionálních besed historičky Dana Vedra s občany nebo prostudujte diplomovou práci.

Strom roku 2024

Lípa v Bousíně byla přihlášena do ankety Strom roku. Je to němý svědek vystěhování a devastace obce i postupného návratu obyvatel, kteří zničenou vesnici znovu obnovili.

Co se chystá?

Zaujalo vás téma? Chcete vědět víc a sledovat akce, které se připravují? Můžete se přihlásit k odběru měsíčních novinek. Připravují se webové stránky, filmový dokument, výstava, výukové materiály pro školy, veřejné akce i výsadby stromů.

Kdo za aktivitami stojí?

Vystěhování části obyvatelstva Drahanské vrchoviny z důvodu rozšíření vojenského cvičiště v letech 1942–1945 je nepříliš probádané téma. Od roku 2020 mu systematicky věnuje Mgr. Dana Vedra z Moravského zemského muzea. Spolek Barvínek (Marie Horáková a Dáša Zouharová) a obec Bousín (především místní knihovnice) s Danou Vedra navázaly úzkou spolupráci. A doposud především dohledávaly poslední žijící pamětníky a zachovalé dokumenty. A nyní přišel čas všechno zpracovat.

Obce na webu s.r.o.

Webové stránky pro obce a občany provozuje Obce na webu s.r.o.

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies, prohlížením těchto stránek s tím vyjadřujete souhlas.